Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 г. в целия Европейски съюз, отбелязвайки момент на единство.

Безопасната и ефикасна ваксина е пътят за трайно излизане от пандемията. Европейската комисия работи неуморно за осигуряването на дози от ваксини и одобри две ваксини срещу COVID-19, които бяха оценени като безопасни и ефикасни. Ваксините се изпращат едновременно до всички страни от ЕС при едни и същи условия.

Засега се ваксинират хора в приоритетни групи — възрастни хора или здравни специалисти. Скоро обаче ще има достатъчно ваксини за цялото население на Съюза.

След като бъдат ваксинирани достатъчно хора, ще можем постепенно да се върнем към нормалния си начин на живот.

Каква е ползата от ваксините?

Ваксинацията подпомага имунната защита на организма срещу често срещани заболявания, на които хората могат да бъдат изложени. В по-голямата част от случаите ваксинирането предпазва хората от заразяване с болестта.

Понякога човек може да се разболее дори и след като е ваксиниран, но симптомите са по-леки и възстановяването е по-бързо.

Някои от болестите, срещу които предпазват ваксините, са:

 • хепатит B
 • инфекция с човешки папиломавирус (HPV)
 • грип
 • морбили, паротит и рубеола
 • полиомиелит
 • тетанус
 • туберкулоза

По-добре за всички

Вероятността ваксинирано лице да предаде инфекциозно заболяване на други лица е по-малка, така че ваксинацията може да помогне за предпазване на лицата, които не могат да бъдат ваксинирани. Сред тях са:

 • бебета
 • деца
 • възрастни хора
 • хора със слаба имунна система, като например пациенти с ракови заболявания

Тези групи имат полза от това, че останалите хора се ваксинират, тъй като по този начин болестта не може лесно да се разпространи в общността.

За да се създаде такъв колективен имунитет, е необходим голям брой ваксинации. Ваксинирането на голям брой хора води до прекъсване на веригите за предаване на инфекции. Така например, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) 95 % от хората трябва да се ваксинират срещу морбили, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на заболяването в общността.

Намаляване на тежестта върху хората

Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията допринася за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и за облекчаване на тежестта върху болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания, като рак или болестта на Алцхаймер.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се защитава.

Изграждане на имунитет

Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от него, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет.

Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.

 Ваксини, купени от Европейската комисия

 Ваксини на основата на информационна РНК

 • BioNTech/Pfizer
 • Moderna
 • CureVac

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

 Протеин-базирани ваксини

 • Sanofi/GSK

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса.

Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

 Ваксини с вирусен вектор

 • AstraZeneca
 • Johnson & Johnson

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19.

Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

 Ако по-късно ваксинираното лице бъде изложено на вируса на COVID-19, неговата естествена защита е в състояние да разпознае протеина в COVID-19. Защитните сили на организма са подготвени да убият вируса и да предотвратят навлизането му в клетките или по-нататъшното му разпространение.

Повече информация относно ваксинацията срещу COVID-19

За повече информация относно програмата за ваксиниране във вашата страна, вж. също Имунизационния календар на ECDC и официалните уебсайтове  относно ваксинацията в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 

Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо? 

 

Връзки по темата