Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!

Имайте предвид, че ситуацията по границите и ограничителните мерки в различните държави се променят динамично и българската държава не може да гарантира, че ще осъществите придвижването си, ако предварително не сте получили потвърждение от Министерството на външните работи или българско дипломатическо или консулско представителство за Вашия маршрут.

В зависимост от конкретната обстановка във всяка приемаща държава консулските ни служби постепенно върнаха в пълен обем услугите за граждани. Спазват се стриктно санитарно-епидемиологичните изисквания и изискванията за сигурност. С приоритет са обслужвани гражданите с предварително записани часове. Подробна информация за приемното време можете да намерите на интернет страниците на задграничните ни представителства.

 

При нужда от спешно съдействие можете да се свържете с представител на МВнР по един от следните начини:

 

  • На дежурните ни контакти в София – +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и email адрес crisis@mfa.bg
  • На дежурните телефони на най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България, които са публикувани на сайта на МВнР.

Препоръчваме да спазвате стриктно указанията на местните власти – те целят да опазят и Вашето здраве!

Българските консули и дипломати не може да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

 

Какво могат да направят нашите мисии за вас? 

 

  • Ако има евакуационни полети за ЕС от близко летище, да Ви осигурят места, ако има свободни, като в повечето случаи трябва да заплатите билета си на авиокомпанията, оперираща полета.
  • Да Ви информират за ограниченията за придвижване и за възможните маршрути към България.
  • Да помолят местните власти да Ви съдействат в случай, че се намирате в животозастрашаваща ситуация, останали сте без средства или имате друга основателна причина да се върнете в Родината.

 

Важна информация: 

 

  • Имайте предвид, че съгласно заповед  на министъра на здравеопазването е въведена е временна забрана за влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства. Забраната не се отнася и за други изключения, посочени в заповедта. 
  • Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Документът по т. 5 трябва да съдържа имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа. В заповедта са въведени изключения от изискването за представяне на PCR тест. 
  • Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на посочените в тази точка лица, при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Риск за сигурността съществува при всяко едно пътуване. Всеки гражданин сам взема решение дали да предприеме пътуване, независимо от потенциалния риск. Министерството на външните работи не носи отговорност за взетото от Вас решение за пътуване.